Miksi betoniponttoni kelluu? - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Miksi betoniponttoni kelluu?

Miksi betoniponttoni kelluu?

1.6.2020

Kelluvan laiturin ykkösasia on se kelluke eli ponttoni, joka on tehty joko muovista tai betonista. Betoniponttoni on se vakain, pitkäikäisin ja huoltovapain vaihtoehto. Mutta eikö betoni ole kovin raskasta ja miten se nyt sitten kelluu? Ja miten samaa betonia voidaan käyttää myös ankkurointiin ja silloin se ei kellukaan?

Kova ulkokuori ja pehmeä sisältä

Betoniponttonin ulkokuori on kuumasinkityllä raudoituksella vahvistettua säänkestävää betoniseosta, mutta – ja tässä se kellumisen salaisuus – sisällä on kellukemateriaalia eli vettä imemätön laituripolystyreeni. Polystyreenistä ei liukene veteen mitään haitallisia ainesosia ja tarvittaessa sitä voidaan kierrättää eli se on myös ekologinen vaihtoehto.

Betoninen ulkokuori tekee laiturista tukevan ja turvallisen, sillä esimerkiksi A-Laitureiden S-sarjan yksi betoniponttoni (2,4 m x 2 m x 0,7 m) painaa 1300 kiloa. Kun näitä ponttoneja on useampia peräkkäin, rinnakkain, L:n, T:n tai U:n muodossa, tuloksena on pitkäikäinen ja kestävä laituri. Kaikkein jykevimpien laitureidemme runkona on massiivibetoniponttonit eli koko laiturin mittaiset yhtenäiset ponttonit. Näitä laitureita vahvempia saa hakea.

Jatkuva betonin laadunvalvonta

A-Laitureiden betoniponttonit valetaan huolellisesti omalla tehtaalla Raisiossa. Jokainen betonierä tutkitaan ja tulokset dokumentoidaan. Testaamme betonivalmisteet kuivumisen jälkeen sekä kimmovasara- että puristuslujuustestillä.

Katso video: Miten A-Laitureilla varmistetaan betoniponttonien laatu? 

Hyvä betoni kestää pitkään rankoissakin olosuhteissa. Se kestää hyvin jäätymisen ja meriveden suolaisuuden eli betoniponttonin kanssa pärjää hyvin vaativammallakin rannalla.

Tutustu betoniponttonilaitureihimme:
www.a-laiturit.fi/laiturit/betoniponttonilaiturit