Kestääkö laiturisi talven myrskyt ja jäät? - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Kestääkö laiturisi talven myrskyt ja jäät?

Kestääkö laiturisi talven myrskyt ja jäät?

26.1.2024

Laituri joutuu koville syksyn ja talven keleissä, mutta vaurioilta voi varautua etukäteen. Tärkeintä on valita omaan rantaan oikeanlainen laituri ja tarkistaa sen kiinnitykset ennen talven tuloa. Tärkeää tämä on myös siksi, että laiturit eivät yleensä sisälly vakuutuksen piiriin tai jos sisältyvätkin, korvaussummat ovat pieniä ja edellyttävät todella hurjia kelejä. Tuhojen välttämiseksi ja ehkäisemiseksi kannattaakin tehdä oikeita valintoja jo ostohetkellä.

Oikeanlainen laituri oikeaan paikkaan

Laituria hankkiessa tulee ottaa huomioon rannan sijainti sekä sen tuuli-, aalto- ja jääolosuhteet. Näiden pohjalta päätetään laiturin koko ja tarvittava jykevyys.

Kevyt laituri ei varmasti keleissä pärjää, jos tuulen- ja aallonkantama on pitkä. Massiivibetoniponttonien päällä kelluvaa laituria puolestaan eivät hurjemmatkaan kelit paljoa heilauttele ja laiturin hinnan voikin helposti jakaa useammalle kymmenelle vuodelle.

Kelluva laituri on helppo korjata

Kelluva laituri on useimmiten paras vaihtoehto rantaan kuin rantaan. Vaikka laituri myrskyssä vahingoittuisikin on korjaaminen yleensä edullista ja nopeaa. Laituri saadaan korjattua omalle paikalleen kiristämällä kettinkejä tai korjaamalla sakkelit. Nämä työt voi laiturin omistaja tehdä helposti myös itse.

Perinteisten kiviarkku- tai paalulaiturien korjaaminen on huomattavasti vaikeampaa. Yleensä vioittunut laituri pitää korvata kokonaan uudella eli kustannus on suuri.

Varaudu koviin keleihin

Kun myrsky ilmoittelee tulostaan, kannattaa oman laiturin suhteen tehdä muutama varotoimi. Jos laiturisi on tuulen puolella, joutuu käyntisilta koville. Se kannattaakin nostaa maihin. Jos laiturissa on vene, se kannattaa nostaa myrskyn ajaksi tai ainakin kiinnittää laiturin suojan puolelle. Oikein kovassa kelissä laiturin ulkopään voi varmuustoimena kiinnittää poijuun.

A-Laiturit Huolto auttaa

Mikään laituri ei kestä mitä tahansa keliä. Laadukkaista materiaaleista valmistettu ja tukeva laituri on kuitenkin se, joka kestää parhaiten. Laadukas laituri on myös helppoa korjata, jos joku vaurio sattuisi. Jos korjaaminen ei suju omana työnä,  ammattitaitoinen A-Laiturit huolto on tietenkin myös aina käytettävissäsi – joko tarkastamaan tilanteen ennen talvea tai korjaamaan aiheutuneita vahinkoja.

Ja miltä laituri näyttää myrskyssä? Hyvin se kestää!