Poijun ostajan opas - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Poijun ostajan opas

Poijun ostajan opas

4.5.2020

Poiju on edullinen, turvallinen ja käytössä kätevä tapa kiinnittää vene laituriin. Omaan rantaan sopivaa poijua hankkiessa on otettava huomioon poijun etäisyys laiturista, poijun koko, poijukettingin pituus ja ankkuripainojen määrä. Näihin vaikuttavat mm. rantasi veden syvyys sekä kiinnitettävän veneen pituus ja paino.

Kuinka kauas laiturista poiju tulisi asentaa?

Poijun etäisyyden (A) ratkaisevat veden syvyys (H), kiinnitettävän veneen pituus (V) ja veneen etäisyys laiturista (E).

Poijun oikea etäisyys laiturista

Laadimme avuksesi etäisyystaulukon, jossa oletuksena on, että vene sidotaan metrin päähän laiturista.

Poijun oikea etäisyys laiturista

Poiju kannattaa asentaa mieluummin vähän liian kauas kuin yhtään liian lähelle.

Minkä kokoinen poiju tarvitaan?

Poijun koko määräytyy veden syvyyden mukaan.

Poijun oikea koko

Poijua hankkiessasi varmista, että se on uppoamaton. A-Laitureiden poiju on täytetty umpisoluisella polystyreenillä, joten se kestää hyvin pienet kolhut, jopa potkurin iskut.

Poijuissamme on myös markkinoiden ainoa säädettävä poijunvarsi. Varren korkeutta voidaan säätää kätevästi veneen kansikorkeuden tai kellukekoon mukaan.

Kuinka pitkä poijukettingin pitää olla?

Poijukettingin pituus, aivan kuten poijun kokokin, määräytyy poijun kohdalla olevan veden syvyyden perusteella. Perussääntö normaaleissa olosuhteissa on se, että kettingin pituus on kaksi kertaa veden syvyys. Jos syvyys siis on kaksi metriä, tarvitaan ankkurikettinkiä neljä metriä.

Jos veden syvyys poijun kohdalla on yli kahdeksan metriä, riittää kertoimeksi 1,5. Jos puolestaan olet asentamassa poijua avomerelle, tarvitaan kettinkiä enemmän ja kertoimeksi on syytä valita 3.

Kuinka paljon poijuun tarvitaan ankkuripainoa?

Poijun ankkurointipainon määrä riippuu aina kiinnitettävän veneen painosta.

Teimme avuksesi taulukon, josta näet ankkurointipainosuositukset niin isoille kuin pienillekin betoniankkureille sekä rengaspainoankkureille. Nämä suositukset sopivat savipohjalle. Pieniä betoniankkureita ja rengasankkureita suosittelemme käytettäväksi vain suojaisilla rannoilla.

Poijun oikea ankkurointipaino

Olemme tehneet vuosien saatossa lukuisia poijuvideoita, joissa opastamme mm. poijun kokoamiseen, huoltoon sekä asentamiseen veneestä tai jäältä. Suosittelemme tutustumaan myös näihin: a-laiturit.fi > Yritys > Esitteet ja videot

Poijutarvikkeet ja valmiit poijupaketit löydät verkkokaupastamme!