Laiturin käyntisilta on parhaimmillaan vakaa ja riittävän pitkä - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Laiturin käyntisilta on parhaimmillaan vakaa ja riittävän pitkä

Laiturin käyntisilta on parhaimmillaan vakaa ja riittävän pitkä

17.4.2020

Laituri tarvitsee melkein aina kaverikseen käyntisillan eli reitin rannalta laiturille. Turvallinen käyntisilta on riittävän leveä ja vakaa. Lisäksi sillan tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta sen käyttö on miellyttävää myös veden korkeuden vaihdellessa. 

Kiinni laituriin vai rantaan?

Käyntisillan on oltava vankka, jotta sillä on turvallista kulkea huonommallakin säällä. Kaide on suositeltava lisävaruste, sillä se tuo tukea etenkin huonojalkaisemmille kulkijoille. Kaunis kaide on myös kaunis katsella.

Käyntisillan vakauden avainsanat ovat vahvat ja riittävän monet diagonaalit eli niskat sekä ristikkäistuet, jotka estävät käyntisillan vinottaissiirtymän.

Käyntisilta voidaan kiinnittää joko laituriin tai rannalla olevaan erilliseen maatukeen tai muuhun tukevaan kiinnityspisteeseen. Laituriin kiinnittäminen laituriin onnistuu parhaiten A-Laitureiden Suora-nivelten avulla. Nivelillä käyntisilta saadaan tukevasti kiinni laiturin runkopuihin.

Käyntisillan vapaana olevaan päähän laitetaan rullat, joiden avulla käyntisilta myötäilee laiturin liikettä. Jos rullat tulevat laiturille, suosittelemme asentamaan niiden alle kulutusvanerin suojaamaan laiturin pintaa. Jos rullat tulevat rantaan, voidaan niille tarvittaessa rakentaa erillinen alusta.

Laiturin käyntisilta kaiteella

Pituus taklaa vedenpinnan korkeuden vaihtelut

Vedenpinnan korkeuden vaihteluväli voi olla jopa kaksi metriä. Tähän vaihteluun varaudutaan riittävän pitkällä käyntisillalla. Lyhyt silta on liian jyrkkä kulkea sekä veden ollessa ylhäällä että alhaalla.

Kaareva käyntisilta on hyvä ratkaisu silloin, kun vesi laiturisi alla nousee välillä voimakkaastikin. Kaareutuvan muodon vuoksi käyntisillan niskat eivät hankaa laiturin reunaan korkeankaan veden aikana.

Laiturin käyntisilta

Liukkaudentorjuntaan kananportaat

Käyntisillan liukkautta voi estää käyttämällä sen huollossa vain laadukkaita ja hyvin imeytyviä puuöljyjä. Pintaa sulkevat maalit tekevät märästä käyntisillasta turvattoman luistinradan, joten niitä kannattaa välttää. Liukkautta voi torjua myös ns. kananportailla eli käyntisiltaan kiinnitettävillä poikkirimoilla.

 

Tutustu erilaisiin käyntisiltoihin verkkokaupassamme tai ota yhteyttä ja kysy lisää!