Tutustu vinkkeihin: Avannon tekeminen ja auki pitäminen - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Avannon tekeminen ja auki pitäminen

Avannon tekeminen ja auki pitäminen

21.1.2022

Yksi talven parhaista laituripuuhista on avantouiminen. Alla annamme vinkit avannon tekemiseen sekä sen auki pitämiseen – ja parhaisiin avantouimarin uimaportaisiin.

Avannon tekemisen abc

Avannon tekemiseen tarvitset moottori- ja jääsahan, kairan, käsilenkillä varustetun tuuran ja lakanan tai pyyhkeen.

Muista turvallisuus eli pidä aina uimaportaista kiinni, älä koskaan mene veden alle ja ota varmuuden vuoksi kaveri mukaan.

  1. Tee kairan kanssa neljä reikää avannon kulmiin.
  2. Aukaise välit sahalla ja sahaa niin, että saha on aina vähän keskelle kallellaan. Tämä helpottaa jääpalan poistamista.
  3. Paina tuuralla leikatun jääpalan reunaa ja jääpala luisuu jään alle. Muista työntää alavirtaan.
  4. Imeytä veden pinnalle jäänyt öljy lakanaan tai pyyhkeeseen.

Avannon auki pitäminen: polyuretaanilevy tai uppopumppu

Avanto säilyy hyvänä, kun laitat sen päälle 10 cm paksun polyuretaanilevyn. Heittele levyn päälle vielä lapiolla vähän lunta, sillä lumi eristää levyn ja se lähtee jatkossa helposti irti.

Avannon voi pitää auki myös uppopumpun avulla. Laita avantoon pystyyn tikku tai lauta, johon on kiinnitetty uppopumppu letkulähtö ylös päin suunnattuna. Uppopumppu tekee pinnalle virtausta ja avanto pysyy auki.

Uppopumppu kannattaa laittaa mahdollisimman lähelle pohjaa, missä vesi on kaikkein lämpimintä. Pumpun ei toki tarvitse käydä koko ajan, vaan siihen voi asentaa vaikka kätevän kellokytkimen.

Parhaat uimaportaat avantouintiin

Parhaat avantouintiportaat ovat taittuvat: ne saa nostettua ylös, eivätkä ne jäädy veteen. Lisäksi parhaissa uimaportaissa on jalalle miellyttävät puiset askelmat ja turvalliset ja tukevat metalliset kädensijat.

Tutustu A-Laitureiden uimaportaisiin