Yli 30 vuotta laituriosaamista - A-Laiturit
A-laiturit myymälä ulkokuva

35 vuodessa laiturialan ykköseksi

A-Laitureiden perustaja Matti-Pekka Vähätalo

Sukeltajista vesirakentamisen ammattilaisiksi

Ammattisukeltajaksi kouluttautunut Matti-Pekka Vähätalo perusti Paraisille Aktiivi-Sukellus-nimisen toiminimen vuonna 1987 ja sai yhteistyökumppanikseen toisen ammattisukeltajan, Mika Murron.

Toiminnan peruspilarina oli molempien sukellusosaaminen, minkä lisäksi Matti-Pekalla oli kalatalousalan ja Mikalla teknikon (teräsrakenteet ja suunnittelu) koulutus. Yritys toimi Saaristomeren alueella ja alusta alkaen mukana toimintaa kehittämässä oli myös Matti-Pekan isä Antti.

Vedenalaisia korjauksia ja betonivalutöitä

Yritys aloitti hoitamalla kalatalouslaitosten sukellustöitä, mutta toiminta laajeni pian kunnallisteknisiin huoltotöihin. Yritys teki pienvenesatamissa teknisiä vedenalaisia korjauksia, minkä lisäksi se teki betonivalutöitä laivasatamissa ja voimalaitoksissa. Lisäksi yritys hoiti laivoihin kohdistuvia potkuri-, hitsaus ja muita vastaavia töitä, jotka edellyttivät sukellusosaamista. Yritys antoi myös virka-apua poliisille ja palokunnalle.

Laituribisnekseen vuonna 1993

A-Sukellus Ky perustettiin vuonna 1991. Yhtiömiehinä olivat Vähätalo ja Murto. Seuraavana vuonna rekisteröitiin A-Laiturit Oy. Toimintaa laajennettiin laituribisnekseen vuonna 1993, jolloin aloitettiin myös oma valmistus. Laiturien betonivalut tehtiin alkuvaiheessa Paraisilla.

Vuonna 1996 Mika Murto myi osuutensa A-Sukellus Ky:stä Matti-Pekka Vähätalolle. Murto on kuitenkin edelleen yrityksen palveluksessa.

Rantojen ruoppausta ja kunnostusta

Vuonna 1999 yritykseen hankittiin ensimmäinen ruoppaaja ja toimintaa laajennettiin rantojen ruoppaukseen ja kunnostukseen. Toinen ruoppaaja hankittiin vuotta myöhemmin. Ensimmäisen ruoppaajan hankkimisen jälkeen yrityksen liikevaihto ja kannattavuus kääntyivät voimakkaaseen nousuun.

Uudet liiketoiminnat syrjäyttivät vähitellen sukellusliiketoiminnan. Vuoden 2005 alusta ruoppaustoiminta eriytettiin omiin yhtiöihinsä. Osuudet ruoppausyhtiöistä myytiin pois vuosina 2007–2008 ja yritys keskittyi toimimaan laituritehtaana.

Tuotanto- ja myyntitilat Raisioon

Vahvassa kasvussa ollut yritys tarvitsi uudet toimitilat ja niiden suunnittelu ja hankkiminen aloitettiin vuonna 2009. Yritys muutti uuteen tuotanto- ja myyntitilaan Raision Voudinkadulle vuonna 2011.

Yrityksen toiminnot järjesteltiin uudelleen vuoden 2014 alusta. A-Laiturit Oy:n rinnalla toimivien A-Tuonti Oy:n ja A-Marinas Finland Oy:n emoyhtiöksi perustettiin A-Laiturit Group Oy. Järjestelyn tavoitteena oli pyrkiä kasvattamaan ulkomaanvientiä sekä laajentamaan toimintoja myös Suomessa.

Suomalainen perheyritys

A-Laiturit Oy:stä tuli perheyritys vuonna 2016, kun yrityksen perustajan Matti-Pekka Vähätalon lapset Oskari ja Suvi-Tuuli Vähätalo tulivat mukaan omistajiksi. Heistä kukin omistaa 33,3 prosenttia yrityksen osakkeista.