Laiturin kansimateriaalin valinta: puuta vai betonia - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Laiturin kansimateriaalin valinta: miellyttävää puuta vai pitkäikäistä betonia?

Laiturin kansimateriaalin valinta: miellyttävää puuta vai pitkäikäistä betonia?

12.3.2020

Laiturin kansi on monelle pääsääntöisesti ulkonäköasia ja laituri kannattaakin miettiä materiaaliltaan ja väriltään osaksi mökin, pihan ja mahdollisten portaiden kokonaisuutta. Kansimateriaalin valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös muita näkökohtia kuten pintamateriaalin turvallisuus ja helppohoitoisuus.

Betonikansi kestää

Laiturin kansimateriaalin valinnassa ensimmäinen valinta tehdään betonin ja puun välillä. Betonipinta on yleinen ammattikäytössä olevissa laitureissa, mutta moni haluaa betonia yksityisenkin laiturinsa kansimateriaaliksi sen pitkäikäisyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Betonipinta on myös vähemmän liukas kuin puupinta, joten valintaa puoltaa myös turvallisuusnäkökulma.

Betonipinta on aina karhea ja puupintaa kylmempi. Paljaalle jalalle tai oleiluun puukansi onkin se miellyttävin vaihtoehto.

Laiturin betonikansi on pitkäikäinen ja turvallinen

Puukansi helposti tuunatavissa

Puukansi on se perinteinen, useimpien laiturinostajien valinta – ja kaunishan puupinta aina on. Betoniin verrattuna puu vaatii kuitenkin jonkin verran huoltoa, jotta se säilyy hyvänä. Ainakin kerran vuodessa kansi kannattaa öljytä kunnolla.

Puukantista laituria on helppo muokata oman maun mukaan joko heti ostohetkellä tai myöhemmin. Puupintaan kiinnität helposti pollarit, penkit, kaiteet ja lamput.

Puukansi ei vedä kestävyydessä vertoja betonikannelle, mutta hyvin hoidettuna sekin kestää helposti parikymmentä vuotta.

Laiturin puukannen voi värjätä öljyllä myös tummaksi

Värillä on väliä

Laiturin ja sen kannen tulee sopia yhteen rannan rakennusten ja piha-alueen kanssa, ja usein laiturin värimaailma toistaakin rannalla jo olevia sävyjä.

Sekä betoni- että puukannessa on mahdollisuuksia moniin eri sävyihin. Betonikansikaan ei suinkaan siis ole välttämättä aina harmaa, vaan sitä voidaan värjätä kevyesti.

Puukannen voi värjätä öljyllä lähes minkä sävyiseksi tahansa. Jos kannen päättää maalata, väriskaala on rajaton. Maalipinta tosin tekee kannesta liukkaan, emmekä suosittele sitä turvallisuussyistä.

Tumma puuöljy antaa laiturille upean värin, mutta värivalintaa kannattaa harkita hetki. Tummuuden johdosta laiturin pinta kuumenee helposti ja puu ”palaa” auringossa. Lisäksi laiturin kantta öljytessä tumma pigmentti jää helposti pintaan ja saattaa kulua käytössä epätasaisesti pois. Ihan vaalea puuöljy puolestaan nostaa laiturin kulumat näkösälle. Valkoista suosittelemmekin enemmän laiturin reunoille, jolloin laituri myös näkyy hyvin merelle tai järvelle.