Laiturin keväthuollon abc - A-Laiturit
Laiturit etusivu ylakuva

Laituriuutisia

Laiturin keväthuollon abc

Laiturin keväthuollon abc

21.4.2023

A-Laituri on hyvinkin huoltovapaa, mutta silti kunto kannattaa tarkastaa ainakin kerran vuodessa. Pienillä toimenpiteillä pidennät laiturin käyttöikää ja teet laiturin käytöstä miellyttävämpää.

Laituri suorassa ja kiinnitykset kunnossa

Laiturin keväthuolto kannattaa aloitta tarkistamalla laiturin suoruus. Jos laiturin jompikumpi laita on toista korkeammalla, lisätään sille puolelle piiloon puukannen alle 25 kilon betonipainoja suoristumiseen tarvittava määrä. Jos laituri on vinossa rannan suuntaan nähden, laituri suoristuu kiristämällä toista laiturin ulkopään ankkurikettinkiä.

Tarkista rannan puolen kettingit ja jouset. Jos joku kettinki on poikki, tee heti pikakorjaus köydellä. Muutoin laiturin käyntisilta voi mennä rikki. Tarkista myös sakkelien kireys.

Ovathan ankkurikettinkien vesirajassa olevat sinkit kunnossa? Jos sinkki on kulunut tai hävinnyt, tulee se korjata uudella. Ehjän sinkin pinta kannattaa puhdistaa kevyesti teräsharjalla, jotta sinkki säästää ankkurikettinkejä parhaalla mahdollisella teholla.

Kurkkaa myös käyntisillan alle. Ovathan sen renkaat ehjät? Onhan käyntisillan alla oleva kulutuslevy ehjä? Ja jos sitä kulutuslevyä ei ole, laita se heti hankintalistalle.

Uimaportaat ja pollarit tukevasti kiinni

Tarkista uimaportaiden kiinnitys. Ovathan kaikki ruuvit kunnolla kiinni? Samalla kannattaa myös pestä portaat kunnolla ja varmistaa, etteivät ne ole uimarille liukkaat. Jos laiturillasi on käännettävät uimaportaat – jotka ovat muuten ne kätevimmät – kannattaa uimaportaat nostaa laiturille aina talveksi ja pidemmän poissaolon ajaksi. Uimaportaiden nostaminen käy kätevimmin nostovivun avulla.

Laiturin puinen kansi elää, joten uimaportaiden lisäksi kannattaa tarkistaa kaikki laituriin kiinnitetyt lisätarvikkeet, esim. pollarit ja veneenkiinnitysrenkaat. Ruuviliitokset voivat löystyä puun kutistuessa, joten turvallisuussyistä ne kannattaa kaikki käydä läpi.

Puukannen pesu ja öljyäminen

Laiturin perushuolto on sen peseminen vedellä ja karkealla harjalla. Harja irrottaa lian puusyistä ja estää lian pesiytymisen laiturin kanteen.

Laiturin öljyäminen pitää sen puupinnan elävänä, hyväkuntoisena ja vettähylkivänä. Öljyämiseen kannattaa valita tuuleton ja sateeton päivä ja työ kannattaa aloittaa laiturilla olevien pollareiden ja muiden lisätarvikkeiden suojaamisella. Öljyä levitetään ensin siveltimellä suojattujen kohteiden ympärille. Laiturin kannelle öljy kannattaa levittää öljysuuttimella varustetulla pumpattavalla suihkupullolla. Jos käytät kirkasta puuöljyä, öljyä ei tarvitse sen kummemmin levittää suihkuttamisen jälkeen eli sitten vain odotellaan öljyn imeytymistä ja ihastellaan hienoa laituria.

Jos haluat saada laituriin tummaa tai vaaleaa väriä, voit käyttää värillistä puuöljyä. (Kansimateriaalin värivaihdoista voit lukea lisää täältä.) Värillinen puuöljy on hieman väritöntä työläämpi levittää. Ruiskuta suihkupullolla aina muutama lauta kerrallaan ja tasoita sen jälkeen varren tai harjan päähän sidotulla siveltimellä. Ilman tasoitusta pinta jää läiskikkääksi ja roiskeiseksi.

Ammattilaiset huoltamaan laiturisi

Jos laiturisi tarvitsee järeämpiä huoltotoimia tai jos haluat perushuoltoon ammattilaisen apua, ota yhteyttä laiturihuoltoomme.

Kannattaa myös katsoa vinkit laiturin huoltoon: Laiturin huolto ja kunnossapito