Veneennostotelakan rakentaminen

Veneennostotelakan rakentaminen

Veneennostotelakan ei tarvitse olla monimutkainen laite, sellaisen voi rakentaa itsekin (katso video). Tärkeintä on asentaa veneen pohjaa vasten tulevat rullat niin, että vene liikkuu rullien päällä kevyesti. Jos rullat ovat V-asennossa, voi veneen liikkuminen olla raskasta. Toinen huomioitava asia on se, ettei vene missään vaiheessa ole vain kahden rullan varassa, pistekuormitus veneen pohjaa vasten on tällöin niin iso, että pohja voi vaurioitua.

Tee-se-itse: Veneennostotelakan rakentaminen

A-Laitureiden veneennostotelakan tee-se-itse –paketti on saatavissa joko pitkillä runkopuilla varustettuna tai ilman niitä. Pelkän rakennuspaketin ostaja voi hankkia pitkät runkopuut lähimmästä puutavaraliikkeestä ja säästää näin rahdeissa. Veneennostotelakan kaikkia irto-osia on saatavissa irrallaan, eli esim. ylimääräisiä kumipyöriä voi asentaa telakkaan myöhemmin tarpeen mukaan.

Veneennostotelakan rakentaminen

A-Laitureiden veneennostotelakan runko muodostaa 8-metrisen kiskon, jonka alapää on vedenpinnan alapuolella ja yläpää tukevasti kuivalla maalla. Vene ajetaan vasten alimmaisia rullia ja tämän jälkeen vinssin liina kiinnitetään veneen trailerilenkkiin. Vene nousee vinssillä kevyesti ylös. Huom: rannan muodosta riippuen voi olla tarpeellista kiinnittää nostotelakan yläpää maahan esim. ruuvipaalun tai maa-ankkurin avulla. Telakan yläpäähän voidaan laittaa myös painoja.

Videot

Veneennostotelakan kokoaminen

Veneennostotelakan mitoitus veneen painon mukaan

- 500 kg: 14 kpl umpikumipyöriä
- 500-700 kg: 18 kpl umpikumipyöriä
- 700-900 kg: 24 kpl umpikumipyöriä ja vahvempi vinssi